Kvinnefangene

Female Prisoners - Project

Kvinnefangene

Dette prosjektet handler om gamle fangeportretter, hva kvinner ble satt i fengsel for, for 100 år siden, hva de ble straffet og refset for, og hva dette sier om den tiden i forhold til idag.

Fotografiet ble oppfunnet i 1839 og ble tidlig tatt i bruk av politiet. Kristiania politikammer begynte å fotografere forbrytere for første gang i 1864. De fleste kvinner som havnet i politiets fangeregistre på slutten av 1800 og begynnelsen av 1900-tallet, var straffet eller mistenkt for tyveri eller sedelighetsforbrytelser.

Fattigdom: Folk var fattige i Norge på den tiden, og mange av kvinnene stjal trolig for å skaffe penger til mat. På grunn av kvinneoverskudd i samfunnet var det mange ugifte kvinner, og noen ble sannsynligvis også prostituerte for å tjene til livets opphold. Om en enslig, ugift kvinne skulle bli gravid, var det ikke mulig for henne å beholde barnet. Hun kunne ikke forsørge et barn alene, det var umulig å jobbe lange dager og samtidig ha et barn.

Sedelighetsforbrytelser: Sex og graviditet utenfor ekteskap var ulovlig. Det var skamfullt og samfunnet aksepterte det ikke, derfor var det vanlig å skjule et forhold eller en graviditet, og forsøke å tilintetgjøre fosteret eller gjemme bort eller kvitte seg med barnet etter at det ble født. Det var også straffbart å avslutte svangerskapet, både ved fosterfordrivelse, spontanabort og dødfødsel. Uavhengig av om graviditeten skyldtes forelskelse, prostitusjon eller voldtekt.

Dette var virkeligheten for kvinner i Norge så sent som på slutten av 1800-tallet og begynnelsen på 1900-tallet. Det er ikke så lenge siden, min egen mormor var født i 1911.

Tukthus: De som ikke oppfylte kriteriene for å være en god borger, skulle oppdras, refses og tuktes. Tukthuset var først et sted man sendte fattige, løsgjengere, de som hadde utført småforbrytelser, ulydige barn (både fra fattige og borgerlige familier), psykisk syke, handikappede og andre som falt utenfor i samfunnet og ikke kunne tilpasse seg (dvs. oppføre seg). Alle som ikke fulgte normen, ble sendt på tukthuset for å disiplineres og strammes opp. Kvinner som var skyldig i leiermål (sex utenfor ekteskap), hor, blodskam, abort/barnedrap kom også dit. Tukthuset var en tvangsarbeidsanstalt, hvor de ble satt i arbeid, og strengt refset. Tukthuset i Storgata 33 i Kristiania ble etter hvert et rent kvinnefengsel. Deler av den originale Tukthusmuren (Ringmuren) står fortsatt i Storgata 33 i Oslo, på tomten hvor Politidirektoratet ligger i dag.

Bildene i dette prosjektet er originale fangeportretter av kvinner som satt på Tukthuset i Kristiania, håndkolorert og bearbeidet videre i Photoshop. Materialet er bilder som er falt i det fri, hentet fra fangealbumer fra 1880 til 1922 fra Kristiania politidistrikt, publisert på Digitalarkivet.no. De fleste er fotografert av politifotograf Daniel Georg Nyblin.

Dette er et pågående prosjekt og kun utdrag av prosjektet vises her.

Previous
Previous

Cherry blossom

Next
Next

Fallen (Prosjekt)